Papíripari paripa

Fogadjátok szeretetettel első blogbejegyzésem, a Malinovka tárgyak egyik legfontosabb "alkotóeleméről", a papírokról. A hétköznapjaim minden területén meghatározó szempont a természet iránti tiszteletkörnyezetünk megóvása, minél kevesebb hulladék termelése, a felesleges tárgyak mellőzése és hogy az anyagokhoz, tárgyakhoz a hozzájuk méltó módon nyúljunk. Ennek köszönhetően a Malinovka termékek tervezésénél és gyártásánál is kiemelt szempontok ezek, mellyel kapcsolatban néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek.

Az újrahasznosítás a papírok esetében is egyre népszerűbbnek számít. A Malinovka termékek között is van jó pár, amelyeknél reciklált papírt használunk, szeretem a rusztikus felületét, a törtfehér, szürkés árnyalatait és hogy látszódnak benne "nyersen" a rostok. Ezek a papírok egyszerűek és őszinték. Ilyen papírból készülnek az S füzetek és a zsebméretű noteszek is, (és időnként M méretű füzet is, ha ilyen jellegű egyedi kérést teljesítünk, mint például a Prezent Shopnak).

Ezek a legegyszerűbb újrapapírok azonban nem bírnak azokkal a tulajdonságokkal, amit egy kifinomultabb, magas minőségű határidőnapló, vagy vázlatkönyv megkíván. Léteznek már olyan újrahasznosított papírok, amelyek finom felületűek, a toll és tinta nem üt át rajtuk, szép fehér árnyalatúak és érzetre is kiváló minőséget mutatnak, azonban a magas ár mellett a nagyobb probléma velük, hogy az előállításuk olyan extra eljárásokat kíván meg, ami kiemelten környezetszennyező, rengeteg energiát, szintetikus anyagot, vegyszert és ipari vizet igényel és a gyártás során rengeteg káros anyag kerül vissza a környezetbe.

Szeretnék tudatosan dönteni ezekben a kérdésekben, a tárgyaim tervezésénél a legkörültekintőbben végigjárni a mindenkinek (a Földanyának is) legjobb megoldást. Ezért esett a választásunk egy olyan belívpapírra a PLANBOOK esetén ami az FSC* minősítés mellett az EU Ecolabel-t is viseli. Míg előbbi a nyersanyagok származására, utóbbi odaítélése inkább a papír gyártási folyamataira összpontosítva történik. A kritériumok átfogják a termék teljes életciklusát a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen, az igazolt rostanyag-tartalmon, a vegyianyag-felhasználáson át a termék újra feldolgozhatóságáig. Tehát úgy érzem, sikerült egy jó minőségű, kiváló tulajdonságokkal bíró, ugyanakkor környezettudatos papírra rátalálni. A határidőnaplók belső lapjai ezzel készülnek.



A tervezéskor úgy éreztem, a PLANBOOK csomagolása az, ami drasztikus változtatást igényel. A korábbi években aggasztó módon több száz műanyag tasakot használtunk fel a termékek csomagolásához. Sajnos a papírtárgyak a páratartalomra nagyon érzékenyek, a szállításkor és a boltokba kihelyezve is könnyen sérülnek, bepiszkolódnak, ezért muszáj valamilyen (lehetőleg átlátszó) csomagolással megvédeni azokat. Idén irányt változtatva PLA (PolyLactic Acid  - politejsav) tasakot választottam, a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben ezt az anyagot növényekből állítják elő és biológiai úton lebomló.



Apró finomság, mégis lényegesnek tartom, hogy a határidőnaplókat egy különleges, kiváló minőségű öko-papírral szalagozzuk, ami újrahasznosított pamutból készül. Ez a német "pamutpapír" egy papírcsoda, konkrétan nem látott fát, és az előállítása 75%-ban megújuló energiával történik, CO2 termelés nélkül és vegyszermentesen. Ennek a papírnak a fekete változatát választottam a határidőnaplók átkötő szalagjának, majd ezek környezetbarát fehér festékkel szitanyomással készültek.

(* Az "FSC" egy szervezet, amely fatermékek, így a papír minősítését végzi és a világ erdőinek környezetbarát, társadalmilag elfogadható és gazdaságilag fenntartható gondozását segíti.  Különleges támogatást élveznek az esőerdők vagy az északi erdők, amelyek különös mértékben veszélyeztetettek.)


Újabb poszt